Αθλητισμός και Ρεφλεξολογία
30/03/2018
Πονοκέφαλος και Ρεφλεξολογία
29/05/2018
Όλα τα άρθρα

Τι σημαίνει ο όρος «Αυτοάνοσα νοσήματα»

Πρόκειται για νοσήματα όπου ο οργανισμός κατά κάποιο τρόπο στρέφεται “εναντίον του εαυτού του”. Έτσι εξηγείται ο όρος αυτοάνοσα νοσήματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έχει ως βασική αποστολή να αναγνωρίζει οτιδήποτε ξένο προς τον οργανισμό μας και να στρέφεται εναντίον του με την παραγωγή αντισωμάτων και ειδικών λεμφοκυττάρων. Στα αυτοάνοσα νοσήματα και για λόγους που δεν γνωρίζουμε επαρκώς, ο οργανισμός αναγνωρίζει ως ξένα κάποια δικά του κύτταρα και στρέφεται εναντίον τους.

Οι πιο κοινές αυτοάνοσες ασθένειες

  • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (πρόκειται για φλεγμονή των αρθρώσεων και των γύρω ιστών)
  • Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (επηρεάζει το δέρμα,τις αρθρώσεις,τα νεφρά,τον εγκέφαλο και άλλα όργανα)
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας (επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό)
  • Ψωρίαση (πάθηση του δέρματος που προκαλεί ερυθρότητα και ερεθισμό)
  • Διαβήτης Τύπου Ι (καταστροφή των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη)
  • Κοιλιοκάκη (βρίσκεται στο σιτάρι,τη σίκαλη και στο κριθάρι,προκαλεί βλάβες στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου)
  • Θυρεοειδίτιδα hashimoto (προκαλεί ανεπάρκεια των θυρεοειδικών ορμονών)
  • Νόσος του Crohn (προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις,οδηγώντας σε επιπλοκές)
  • Λεύκη (άσπρα μπαλώματα στο δέρμα που προκαλούνται από την απώλεια της χρωστικής)

Αίτια εκδήλωσης των αυτοάνοσων νοσημάτων

Τα αίτια εκδήλωσης των αυτοάνοσων νοσημάτων παραμένουν άγνωστα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια έξαρση αυτών, για αυτό τον λόγο πραγματοποιούνται μελέτες και έρευνες παγκοσμίως ώστε να βρεθούν και να κατανοηθούν τα αίτια και οι παράγοντες που προκαλούν τις αυτοάνοσες ασθένειες. Φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα ερευνών ιατρικών ινστιτούτων, κάποια από τα αίτια που πυροδοτούν τα αυτοάνοσα νοσήματα, να είναι: α) η διατροφή (σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, επεξεργασμένα τρόφιμα, fast food, τρανς λιπαρά οξέα κτλ) β) άγχος-stress γ) κληρονομικότητα δ) περιβάλλον (στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές με βαριά βιομηχανία τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με την επαρχία και τα νησιά).

Πως συμβάλλει η Ρεφλεξολογία

Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα με ένα σταθερό πρόγραμμα ρεφλεξολογίας δύο συνεδριών ανά εβδομάδα, επιτυγχάνουμε  την καταπολέμηση του πόνου και της δυσκαμψίας αλλά και την επιβράδυνση της πορείας της νόσου. Σταδιακά οι φλεγμονές και η δυσκαμψία υποχωρούν και ο θεραπευόμενος κινεί πολύ πιο άνετα και ξεκούραστα το σώμα του.

Στον Σακχαρώδη διαβήτη τα αποτελέσματα της ρεφλεξολογίας φαίνονται από τις πρώτες συνεδρίες. Ο θεραπευόμενος αισθάνεται πιο δυνατός και ξεκούραστος, βελτιώνεται η αναπνοή του καθώς αναπνέει ευκολότερα και ποιοτικότερα.

Στις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα η ρεφλεξολογία βοηθά βελτιώνοντας την αιματική ροή στις περιοχές του λαιμού και του αυχένα με συνέπεια την εξισορρόπηση και την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς. Είθισται οι θεραπευόμενοι μετά από μια σειρά συνεδριών ρεφλεξολογίας, να κάνουν εξετάσεις παρακολούθησης των δεικτών των ορμονών που αφορούν τον θυρεοειδή αδένα (Τ3, Τ4, κορτιζόλη) και τα αποτελέσματα στην πλειονότητά τους να δείχνουν ότι οι δείκτες βρίσκονται πλέον σε ισορροπία.

Σύμφωνα με κλινική δοκιμή που έγινε στο Ισραήλ, στην κλινική συμπληρωματικής ιατρικής, τμήμα ορθοπεδικής αποκατάστασης, Sheba medical center, tel-hashomer και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Multiple Sclerosis» το 2003 τον Αύγουστο, οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας, διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και έλαβαν πρόγραμμα θεραπείας 11 εβδομάδων. Στην πρώτη ομάδα ασκήθηκε ρεφλεξολογία στην οποία περιλαμβάνονταν οδηγίες πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πέλματα και μάλαξη στις κνήμες. Στην δεύτερη ομάδα έγινε ένα γενικευμένο μασάζ στην περιοχή του ποδιού. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ομάδα που δέχτηκε ειδική (στοχευμένη) αγωγή ρεφλεξολογίας, παρουσίασε βελτίωση στους εξής τομείς: α) στην αντοχή των μυών και του μυϊκού τόνου β) στην σπαστικότητα γ) στην λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

 

Γιώργος Καρύπογλου

Ειδικός Ρεφλεξολόγος-Γυμναστής