Αυχενικό σύνδρομο και ρεφλεξολογική αντιμετώπιση
20/03/2018
Αυτοάνοσα νοσήματα και Ρεφλεξολογία
04/05/2018
Όλα τα άρθρα

Εισαγωγή

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό,είτε κάνοντας πρωταθλητισμό είτε κάνοντας το χόμπι τους,επιβαρύνουν διάφορες μυϊκές ομάδες ανάλογα με το άθλημά τους. Οι μυϊκές ομάδες σχηματίζονται από τους μύες. Οι μύες επικοινωνούν μεταξύ τους και ο ένας επηρεάζει τον άλλο.Το ιδανικό για έναν αθλητή θα ήταν να έχει εξίσου καλά γυμνασμένες όλες τις μυϊκές ομάδες,έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στο μυϊκό σύστημα. Η ρεφλεξολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό το κομμάτι καθώς είναι μία φυσική ολιστική θεραπευτική αγωγή που επιφέρει την ισορροπία σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα του οργανισμού.

Οφέλη

  • Πρόληψη τραυματισμών
  • Βελτίωση επιδόσεων
  • 4 φορές ταχύτερη αποβολή του γαλακτικού οξέος από τους μύες σε σχέση με το massage (Σύμφωνα με έρευνα του Monash University της Αυστραλίας)
  • Ταχύτερη αποκατάσταση από τραυματισμούς-χειρουργεία
  • Αντιμετώπιση του πόνου-Μείωση του πόνου
  • Ψυχική και σωματική χαλάρωση-Αποβολή stress αθλητή-Βελτίωση ποιότητας ύπνου αθλητή

Συμπέρασμα                                                            

Όπως γίνετε αντιληπτό υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για έναν αθλητή να προσθέση την ρεφλεξολογία ως μία συμπληρωματική αγωγή στο πρόγραμμά του. Είθισται στο εξωτερικό η ρεφλεξολογία να είναι μία πολύ διαδεδομένη φυσική συμπληρωματική αγωγή που την εμπιστεύονται αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό. Βέβαια δεν απευθύνετε μόνο στους “πρωταθλητές” αλλά και σε όλους αυτούς που επιζητούν έναν εντελώς φυσικό τρόπο για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, τις φλεγμωνές, τις επιβαρύνσεις από έναν μεγάλο όγκο προπόνησης και όλα αυτά που έχουν προαναφερθεί.

Εύρος συνεδριών

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των αθλητών, αυτό δηλαδή που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους άλλους θεραπευόμενους είναι ότι επειδή στην πλειοψηφία τους είναι “παρθένοι” οργανισμοί(δεν κάνουν καταχρήσεις, προσέχουν την διατροφή τους, δεν ξενυχτάνε κ.α) ανταποκρίνονται πολύ πιο άμεσα και γρήγορα στα ερεθίσματα που δέχονται από τον ρεφλεξολόγο με συνέπεια μέσα σε λίγες συνεδρίες 3 με 4 κατά μέσο όρο, να έχουμε εμφανή αποτελέσματα. Φυσικά όλα εξαρτώνται και από το πόσο σοβαρός είναι ένας τραυματισμός. Διαφορετικό για παράδειγμα είναι να αντιμετωπίζουμε μια θλάση 1ου βαθμού και διαφορετικό μια θλάση 2ου βαθμού.

Προσωπική άποψη

Ως ρεφλεξολόγος αλλά και ως γυμναστής θεωρώ ότι θεραπευτικές αγωγές όπως η ρεφλεξολογία, έχουν θέση στον επαγγελματικό αθλητισμό. Στο εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία κλπ)έχουν γίνει πολλές έρευνες για το πώς επηρεάζει η ρεφλεξολογία την σωματική και ψυχοδιανοητική  ικανότητα ενός αθλητή. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι εντυπωσιακά, για αυτό και χρησιμοποιούν σε αυτές τις χώρες την ρεφλεξολογία ως μέθοδο αποκατάστασης αλλά και ως μέθοδο φυσικής τόνωσης των αθλητών. Στην Ελλάδα,τώρα αρχίζει να γίνετε γνωστή η ρεφλεξολογία και σταδιακά να εισχωρεί και στον τομέα του επαγγελματικού αθλητισμού.Τα οφέλη της θα φανούν και στην χώρα μας σε βάθος χρόνου. Εν κατακλείδι,θα ήθελα να πω ότι ένα είναι σίγουρο,ένας αθλητής κάνοντας ρεφλεξολογία έχει μόνο όφελος.

 

Γιώργος Καρύπογλου

Ειδικός Ρεφλεξολόγος-Γυμναστής