Τενοντίτιδα και Ρεφλεξολογία
18/07/2018
νευρορεφλεξολογια
Τι είναι η Νεύρο-Ρεφλεξολογία
12/11/2019
Όλα τα άρθρα

Οι κρίσεις πανικού αφορούν σε ξαφνικά, απροειδοποίητα αισθήματα τρόμου. Αυτά τα επεισόδια μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στη διάρκεια του ύπνου.
Όταν ένας άνθρωπος βιώνει κρίση πανικού, μπορεί να πιστεύει πως ο θάνατος είναι επικείμενος. O φόβος και ο τρόμος που βιώνει δεν είναι κατ’ αναλογία προς την πραγματική κατάσταση που συμβαίνει γύρω του.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με κρίσεις πανικού έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
* Αίσθημα αδυναμίας, λιποθυμίας ή ζάλη
* Τσούξιμο ή μούδιασμα στα χέρια και τα δάκτυλα
* Αίσθηση του τρόμου, της επικείμενης καταστροφής ή θανάτου
* Ιδρώτας ή ρίγη
* Ταχυπαλμία
* Πόνους στο στήθος
* Δυσκολίες στην αναπνοή
* Στομαχικές διαταραχές
* Ναυτία

Η κρίση πανικού είναι γενικά σύντομη, διαρκεί λιγότερο από δέκα λεπτά, αν και μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν οι κρίσεις συμβαίνουν κατ’ επανάληψη, θεωρείται ότι υπάρχει «διαταραχή πανικού».
Οι κρίσεις πανικού, σοβαρό πρόβλημα υγείας στις ΗΠΑ, μπορεί να είναι συμπτώματα μιας αγχώδους διαταραχής.
Τουλάχιστον το 20% των Αμερικανών ενηλίκων, ή περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, θα υποφέρουν από κρίσεις πανικού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Περίπου το 1,7% των ενηλίκων Αμερικανών, ή περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, θα έχουν πλήρη άνθηση διαταραχής πανικού κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Συμβαίνει δύο φορές πιο συχνά στις γυναίκες από τους άνδρες. Η μέγιστη ηλικία στην οποία οι άνθρωποι έχουν την πρώτη κρίση πανικού τους (έναρξη) είναι 15-19 ετών.
Ο πανικός εκδηλώνεται εντυπωσιακά διαφορετικά από τα άλλα είδη του άγχους.
Όταν κάποιος έχει μια κρίση πανικού, για παράδειγμα, κατά την οδήγηση, στα ψώνια σε ένα γεμάτο κατάστημα ή σε έναν ανελκυστήρα, μπορεί να αναπτύξει παράλογους φόβους- φοβίες, και στο εξής να αποφεύγει τους συγκεκριμένους χώρους.
Τελικά, το επίπεδο του άγχους, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας άλλης κρίσης, μπορεί να φθάσει στο σημείο ακόμη και η απλή ιδέα συμμετοχής στις δραστηριότητες που προηγήθηκαν από την πρώτη κρίση πανικού, να προκαλεί πανικό, με αποτέλεσμα το άτομο με τέτοιου είδους διαταραχή να μην είναι σε θέση να οδηγεί ή να κάνει ακόμη και ένα βήμα έξω από το σπίτι. Σε αυτό το στάδιο, λέγεται ότι ο παθών έχει διαταραχή πανικού με αγοραφοβία.

 

Νυχτερινές κρίσεις πανικού

Οι νυχτερινές κρίσεις πανικού συμβαίνουν λιγότερο συχνά απ’ ότι οι κρίσεις πανικού στη διάρκεια της ημέρας, αλλά επηρεάζουν περίπου το 40% -70% των ανθρώπων που υποφέρουν από κρίσεις πανικού στη διάρκεια της ημέρας.

Ο πάσχων από νυχτερινή κρίση πανικού ξυπνά από το ύπνο σε μια κατάσταση φόβου ή ξαφνικό φόβο για κανέναν προφανή λόγο.
Σε αντίθεση με τα άτομα με άπνοια και άλλες διαταραχές του ύπνου, οι πάσχοντες από νυχτερινή κρίση πανικού μπορεί να εμφανίζουν όλα τα άλλα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού. Η διάρκεια των νυχτερινών κρίσεων πανικού τείνει να είναι λιγότερο από 10 λεπτά, αλλά μπορεί να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν πλήρως αυτοί που τα βιώνουν. Λόγω των φυσικών ανησυχητικών σημαδιών και συμπτωμάτων που συνοδεύουν τις κρίσεις πανικού, μπορούν να εκληφθούν ως καρδιακή προσβολή ή κάποια άλλη απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Έτσι, άνθρωποι με αυτό το σύμπτωμα συχνά υφίστανται εκτεταμένες ιατρικές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες σοβαρές ασθένειες. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες για τις κρίσεις πανικού σε ενήλικες ή παιδιά, όπως και τα περισσότερα άλλα συναισθηματικά συμπτώματα, ο πανικός είναι κατανοητό να είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού τρόπου σκέψης και κοινωνικής πίεσης (βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο).

Σύμφωνα με μία θεωρία της διαταραχής πανικού, το “σύστημα συναγερμού” του σώματος, το σύνολο δηλαδή των ψυχικών και φυσικών μηχανισμών που επιτρέπει σε ένα άτομο να ανταποκριθεί σε μια απειλή, τείνει να ενεργοποιείται άσκοπα, όταν δεν υπάρχει κίνδυνος. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό ή γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο πρόβλημα από τους άλλους.
Η κληρονομικότητα (γενετική) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη κρίση πανικού.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής, την αναπτύσσουν.

Οι μελέτες διαφέρουν σε ότι αφορά τις διατροφικές ελλείψεις σε ψευδάργυρο ή μαγνήσιο, στο αν και πόσο μπορεί να παίξουν ρόλο ως παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαταραχής πανικού.

 

Πως συμβάλλει θεραπευτικά η Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία βοηθάει πολύ και δρα άμεσα σε καταστάσεις άγχους είτε είναι σε οξεία φάση ή χρόνια. Το έργο της Ρεφλεξολογίας το διευκολύνει πολύ το γεγονός ότι όλες οι νευρικές απολήξεις καταλήγουν στα πέλματα, οπότε υπάρχει άμεση αντανακλαστική αντίδραση στο Νευρικό Σύστημα(ΚΝΣ,ΠΝΣ,ΑΝΣ).Επίσης η διέγερση του αντανακλαστικού σημείου των επινεφριδίων είναι πολύ σημαντική καθώς τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες που εντοπίζονται ακριβώς πάνω από τους νεφρούς , παράγουν πολύ σημαντικές ορμόνες που είναι απαραίτητες για τη ζωή, όπως η κορτιζόλη, η αλδοστερόνη, η αδρεναλίνη και ανδρογόνα . Οι ορμόνες αυτές καθορίζουν την απάντηση του οργανισμού στο στρες, σωματικό από οποιαδήποτε ασθένεια ή ψυχολογικό, αλλά και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, τον μεταβολισμό και πολλές άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Το βέβαιο είναι πως ένας έμπειρος και κατάλληλα εκπαιδευμένος Ρεφλεξολόγος, εφαρμόζοντας το θεραπευτικό του πλάνο και μετά από μια σειρά συνεδριών θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, ανθρώπους που εμφανίζουν κρίσης πανικού. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι ταυτόχρονα με την Ρεφλεξολογία έκαναν και Ψυχοθεραπεία βοηθήθηκαν πολύ πιο γρήγορα. Η Ρεφλεξολογία όπως γνωρίζουμε είναι μια Συμπληρωματική αγωγή η οποία όταν συνδυάζετε με κάποια άλλης μορφής αγωγή (Ιατρική, Φαρμακευτική, Ψυχολογική κλπ ) έχει άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Κατάλληλη μορφή άσκησης

 

Για τα άτομα που εμφανίζουν κρίσης πανικού, η καλύτερη μορφή άσκησης είναι η αερόβια άσκηση.
Η αερόβια άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας και ταυτόχρονα μας αναζωογονεί και μας τονώνει.
Το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ποδηλασία κλπ, αποτελούν τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς
αεροβικές δραστηριότητες, που προσφέρουν ευχαρίστηση και σημαντικά οφέλη στη λειτουργία της καρδιάς και το κυκλοφορικό.

 

 

Γιώργος Καρύπογλου
Ειδικός Ρεφλεξολόγος-Γυμναστής