Αυτοάνοσα νοσήματα και Ρεφλεξολογία
04/05/2018
Τενοντίτιδα και Ρεφλεξολογία
18/07/2018
Όλα τα άρθρα

Πονοκέφαλος και Ρεφλεξολογία

Οι πονοκέφαλοι στις μέρες μας ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Έχουμε όλοι υποστεί από έναν πονοκέφαλο κάποια στιγμή στην ζωή μας. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε γυναίκες στην Αμερική από την Gail W.Testa το 2000, το 13% του πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες. Οι γυναίκες παρουσιάζουν ημικρανίες τρεις φορές περισσότερο απ’ότι οι άντρες. Υπάρχουν τρία είδη πρωτογενούς κεφαλαλγίας α) πονοκέφαλος τάσης β) ημικρανίες γ) αθροιστικός πονοκέφαλος και αρκετά είδη δευτερογενούς κεφαλαλγίας εκ των οποίων το πιο συχνό είναι ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα.

Πονοκέφαλος τάσης

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο πονοκεφάλου, προκαλεί έναν διαρκεί πόνο ή πίεση γύρω από το κεφάλι, ειδικά στους κροτάφους ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού. Ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος όσο στις ημικρανίες και συνήθως δεν προκαλεί ναυτία ή τάση για εμετό. Συνήθως προκαλείται από την σύσπαση των μυών του λαιμού και της κεφαλής, η οποία πολλές φορές οφείλεται στο στρες.

Ημικρανία

Στην Ελλάδα περίπου 1 στους 10 ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, και τις περισσότερες φορές αυτό το είδος πονοκέφαλου ταλαιπωρεί πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας. Τα συμπτώματα είναι πόνος στην μία πλευρά του κεφαλιού, η ένταση κυμαίνεται από μέτρια έως έντονη και έχει ως συνέπεια να δυσκολεύει την καθημερινότητα του ατόμου ή ακόμη και να το εμποδίζει να πάει στην δουλειά του. Είθισται στις ημικρανίες ο πάσχων να έχει τάση για εμετό,ναυτία,ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Αθροιστικός πονοκέφαλος

Πρόκειται για ένα όχι και τόσο συχνό είδος κεφαλαλγίας, εμφανίζεται ξαφνικά με έντονο πόνο στην μία πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο και συνοδεύεται από δάκρυα στο μάτι που βρίσκετε στην πλευρά του κεφαλιού που πονάει ή καταρροή και βούλωμα στο αντίστοιχο ρουθούνι. Κατά την διάρκεια εμφάνισης αυτού του είδους πονοκεφάλου το άτομο αισθάνεται μια έντονη ανησυχία, κινείται συνεχώς προκειμένου να βρει τρόπο να ανακουφιστεί,ενώ σπανίως έχει τάση για εμετό.

Πονοκέφαλος ιγμορίτιδας

Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού,γύρω από το μέτωπο και μάλιστα όταν το άτομο σκύβει, νιώθει ένα βάρος να μετακινείται προς τα μπροστά μέσα στο κεφάλι. Όταν υπάρχει φλεγμονή στα ιγμόρεια, προκαλείται πόνος, ο οποίος συχνά συνοδεύεται από πυρετό και πύον.

 

Πως συμβάλει η Ρεφλεξολογία στους πονοκεφάλους

Η ρεφλεξολογία αποφορτίζει τον οργανισμό από την ένταση και ενισχύει την άμυνά του. Ο εκπαιδευμένος ρεφλεξολόγος με τις τεχνικές και τις πιέσεις που ασκεί σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, χαλαρώνει και εξισορροπεί τον οργανισμό. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα συνεδριών ο θεραπευόμενος αντιλαμβάνεται την διαφορά. Τα διαστήματα μεταξύ των οποίων δεν αισθάνεται ενοχλήσεις στο κεφάλι, αρχίζουν να αυξάνονται με συνέπεια την βελτίωση της ψυχολογίας του και της διάθεσής του. Με την ρεφλεξολογία βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στις περιοχές του κεφαλιού, του αυχένα και της ωμοπλάτης με αποτέλεσμα το ξεμπλοκάρισμα του οργανισμού και την χαλάρωσή του.

Συχνές αιτίες που προκαλούν πονοκεφάλους

  • Πονοκέφαλος λόγω στρες: όταν πιέζεστε ενεργοποιούνται ορμόνες που θέτουν το σώμα σας σε κατάσταση συναγερμού, οι μύες πιέζονται και προκαλείται πονοκέφαλος.
  • Πονοκέφαλος λόγω ορμονών: οι μηνιαίες διακυμάνσεις της προγεστερόνης και των οιστρογόνων επηρεάζουν τα πάντα, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι οι πονοκέφαλοι.
  • Πονοκέφαλος λόγω υπερέντασης: η υπερένταση αυξάνει την πίεση στο κεφάλι σας, προκαλώντας χρόνιο πονοκέφαλο
  • Πονοκέφαλος λόγω αϋπνίας: η έλλειψη ύπνου επηρεάζει όλες τις λειτουργίες. Έχει βρεθεί ότι η χρόνια αϋπνία προκαλεί χρόνιους πονοκεφάλους λόγω της απελευθέρωσης ορμονών του στρες.
  • Πονοκέφαλος λόγω αλκοόλ: η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκαλεί πονοκέφαλο. Εκτός από την ποσότητα όμως,παίζει ρόλο και η ποιότητα των αλκοολούχων ποτών. Τα χειρότερα όλων είναι τα φτηνά κρασιά,καθώς τα θειώδη άλατα που περιέχουν, η διαδικασία απόσταξης και άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Αν πρόκειται λοιπόν να πιείτε κρασί,φροντίστε να είναι καλής ποιότητας.
  • Πονοκέφαλος λόγω κινητού τηλεφώνου: τα τελευταία χρόνια για τις κεφαλαλγίες ενοχοποιούνται και τα κινητά τηλέφωνα. Μελέτη επιστημόνων από την Δανία έδειξε ότι παρατηρείται αύξηση της συχνότητας της κεφαλαλγίας λόγω χρήσης κινητών.

 

Γιώργος Καρύπογλου

Ειδικός Ρεφλεξολόγος-Γυμναστής